Profil complet


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Dernière mise à jour : 2012-12-03

Food Development Centre

Information sur l'entreprise

 
 
Dénomination sociale :   Food Development Centre
Nom commercial :   Food Development Centre
 
Adresse postale
P.O. Box 1240
PORTAGE LA PRAIRIE, Manitoba
R1N 3J9
Adresse civique
810 Phillips St
PORTAGE LA PRAIRIE, Manitoba
R1N 3J9
 
Téléphone : (204) 239-3150
Téléphone sans frais : 1-800-870-1044
Télécopieur : (204) 239-3180
Courrier électronique : karen.templeton@gov.mb.ca
Site Web : http://www.manitoba.ca/fdc 
 

Information sur les personnes-ressources

 
Javier Planinich
  Titre :   Manager, Pilot Plant
  Domaine de responsabilité :   Fabrication/production/opérations
  Téléphone :   (204) 871-5808
  Télécopieur :   (204) 239-3180
  Courrier électronique :   javier.planinich@gov.mb.ca
 
 
Karen Templeton
  Titre :   Group Leader, Administration
  Domaine de responsabilité :   Services administratifs
  Téléphone :   (204) 239-3166
  Télécopieur :   (204) 239-3180
  Courrier électronique :   karen.templeton@gov.mb.ca
 
 
Lynda Lowry
  Titre :   Chief Operating Officer/General Manager
  Domaine de responsabilité :   Gestion
  Téléphone :   (204) 239-3624
  Télécopieur :   (204) 239-3180
  Courrier électronique :   lynda.lowry@gov.mb.ca
 
 
Roberta Irvine
  Titre :   Business Development Officer
  Domaine de responsabilité :   Services administratifs
  Téléphone :   (204) 239-3436
  Télécopieur :   (204) 239-3180
  Courrier électronique :   roberta.irvine@gov.mb.ca
 
 
Alphonsus Utioh
  Titre :   Manager, Process and Product Development
  Domaine de responsabilité :   Recherche/développement/ingénierie
  Téléphone :   (204) 239-3179
  Télécopieur :   (204) 239-3180
  Courrier électronique :   alphonsus.utioh@gov.mb.ca
 
 
Mike Lalla
  Titre :   Manager, Support Services
  Domaine de responsabilité :   Services administratifs
  Téléphone :   (204) 871-5152
  Télécopieur :   (204) 239-3180
  Courrier électronique :   mike.lalla@gov.mb.ca
 

Description de l'entreprise

 
FDC specializes in economic development for the value-added agricultural products industry. FDC provides contract research and development services for innovation, diversification and expansion of product lines and companies in the value-added agricultural industry. Clients are established industry companies, entrepreneurs and research associates. Partners of FDC are from government, economic development agencies, research and academic organizations, industry groups and private companies.  
Pays propriétaire : Canada  
Année d'établissement : 1977
Exportation : Oui  
Industrie primaire (SCIAN) : 541710 - Recherche et développement en sciences physiques, en génie et en sciences de la vie
Activité principale de l'entreprise : Services  
Total des exportations ($CAN) : 50 000 000 $ + 
Nombre d'employés : 21 

Produit / Service / Licence

 
Nom du service : Contract research and development in the value-added processing of agricultural products
 
The services provided are Pilot Plant Services, Product Development Services, Process Development Services, Nutritional Labelling Services, Regulatory Affairs/HACCP Services, and Library and Information Services.

 

Profil technologique

The pilot plant is a facility where the client can manufacture products for a market test or for commercial distribution. The pilot plant staff are skilled in processing and engineering to help clients develop a high quality product. Fees for support services and equipment rental are designed to create a cost-effective opportunity for clients to evaluate test markets before making capital budgeting decisions. Staff provide assistance to clients in developing cost-effective processes for products developed at FDC or in the client's facility. Staff operate and maintain the FDC pilot plant where clients can produce food products for export markets. Consulting services are provided, including process troubleshooting, equipment sourcing, design and evaluation. When developing or optimizing a food process, the Process Development staff work closely with the client and Product Development consultants to ensure the scale of the process will be consistent with the cost objectives and with the needs of the target market. The pilot plant is an on-site federally accredited processing facility for food production and packaging for test markets and for established markets. The client has the opportunity to identify and to overcome many of the operational difficulties inherent in the scale-up process before making costly equipment expenditures. Clients become better informed to estimate processing input and costs, which is vital information to have prior to initiating a product launch or proceeding with major capital acquisitions. The FDC facilities and equipment provide the necessary flexibility to conduct a wide variety of development projects directed to vegetables and fruit, grains and oilseeds, nutraceuticals and functional foods, meat and dairy products. In April 2005 the FDC facility unveiled the results of its brand new pilot plant, renovations and capital acquisitions project. The pilot plant is federally registered for meat, processed products and industrial hemp processing. The pilot plant is also licensed for dairy processing and organic processing. FDC has specialized technology and staff expertise for fermentation, membrane filtration, crystallization, cryogenic freezing, modified atmosphere packaging, extraction techniques and dehydration. Product Development expertise includes shelf life studies, microbiological testing, nutritional labelling, product formulation and scale-up of formulations to commercial quantities. The FDC Library provides researchers, industry, small business, students, government and entrepreneurs with access to information and information services in the agri-food industry and food science. The FDC Library specializes in the provision of applied scientific and technical information for industry and research. HACCP training and plan development is a service provided by FDC for clients developing products and as a separate service.

Renseignements sectoriels

Taille de l'usine :

In September 2003 government approval was granted for a $13.6 million dollar expansion, renovation and capital acquisitions project for the pilot plant at FDC. In April 2005 the project was completed and was officially opened. CFIA registration for meat and meat products, as well as for processed products, allows clients and research staff to develop and process products and ingredients for export. The new wing adds 18,800 square feet to the previously existing pilot plant. New equipment includes supercritical fluid extraction and spray drying technology. Contact FDC for more information on new technology at the Centre.

Répartition des employés

Chief Operating Officer/General Manager, Process and Product Development Manager, Business Development Officer, Commercial Activities and Pilot Plant Manager, Support Services Manager, Librarian, Group Leader - Product Development and Consultants, Process Development Consultants, Regulatory Affairs/HACCP Services Coordinator, Information Officer, Pilot Plant Maintenance Supervisor and Technicians, Administration Staff



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